dissabte, 2 de maig de 2015

Culte a la primesa (Culto a la delgadez)

En aquest post parlarem de les ideologies presents en el nostre dia a dia i concretament parlarem sobre el culte a la primesa que és el tema que he de tractar com '' expert '' en aquesta matèria.

D'una banda una ideologia és un sistema d'idees, creences, valors i compromisos sobre la realitat social, Apple MW (1986) i també de pràctiques socials, per Kirk (1990). Així trobem diferents ideologies: polítiques com el comunisme, religioses com el budisme, econòmiques com el liberalisme, culturals, morals ...

D'altra banda un principi ètic està basat en el respecte a les persones, és una referència generat pel propi ésser humà sobre el seu comportament amb altres éssers humans, sobre els valors desitjables en una societat. Així tenim el principi d'unitat, justícia, responsabilitat...

Si parlem d'educar i dels educadors, hem de tenir en compte que perquè l'educació siga possible, el professorat haurà de prendre moltes decisions sobre el que resulta bo i dolent, convenient o no. Haurà de crear i mantenir un ordre moral, en què l'ètica estiga present explícitament i implícitament.

Així una de les ideologies amb les que haurà de tractar el professorat és el culte a la primesa, que serà un fet implícit molt important a treballar, sobretot en el cas de la dona, ja que aquesta ideologia és la predominant en elles encara que en molts casos no és un bon model a seguir a causa de les malalties que comporta o simplement els problemes socials que té.

Això passa perquè els professors tracten amb adolescents que estan en plena etapa de canvi corporal i psicolològic i per tant aquest tipus d'ideologies els afecten en gran mesura, ja que durant tota la seua vida han après a diferenciar el prim de la gross, el vell del jove , i a saber que és el que la societat desitja i que no. Ells volen semblar-se al ideal, i la missió del professor ha de ser guiar-los cap a el que siga desitjable per a la seva salut, els seus valors i la seva educació.
En aquest moment entra el principi de responsabilitat, que segons Devís, fa referència a les conseqüències i obligacions que deriven de les accions personals, professionals i socials dels docents. Així la ideologia del culte a la primesa és una part a tenir en compte en l'alumnat, que el professorat haurà de cuidar i regular a partir de la seva posició d'autoritat, buscant sempre el benestar dels alumnes com a éssers humans Això afecta sobretot al professor de EF, que és l'encarregat de que l'alumne conega el seu cos, busque un ideal de cos sa i no faça cas del que transmitisca la societat sinó del que el experimenta i creu. El problema moltes vegades ja no és només que el professorat regula i autoritza, sinó moltes vegades els mateixos docents són els que creuen en aquestes ideologies i les transmeten als seus alumnes incorrectament, inculcant només el que pensa, explícita o implícitament el docent. Per tant nosaltres com pròxims educadors haurem de tractar aquestes ideologies amb objectivitat i donar-les a conèixer perquè ells trien les creences corresponents d'un cos sa.

Per sort tot i que actualment siga la ideologia de la primesa la principal, estan sorgint a poc a poc altres models més reals que reflecteixen el sa i uns valors ètics més recomanables.

1 comentari:

  1. Enhorabona! Pel que veig al blog, crec que has fet un seguiment correcte de l'assignatura. Per guanyar en qualitat tire de menys un fil conductor, una idea o interés més personal que s'haja desenvolupat i en el que hages aprofundit, o algun tipus de conclusió o cloenda que done sentit global al teu treball.

    ResponElimina